Steeds meer woningen worden voorzien van zonnepanelen. Het kan dan ook aantrekkelijk zijn voor particulieren om te investeren in zonne-energie vanwege verschillende redenen. Zo zorg je voor lagere co2 uitstoot van je huishouden en draag je bij een groene stroomvoorziening. Bovendien heeft het ook financiële voordelen. Je kunt immers flink besparen op je energie kosten wanneer je een langere tijd zelfstandig zonne-energie opwerkt. Wanneer je meer produceert dan je verbruikt, dan kun je dit ook weer aan een energieleverancier geven tegen een terugleveringvergoeding. Toch is er wel een nadeel aan de zonnepanelen; ze zien er niet heel fraai uit.
Wat zijn zonnedakpannen precies?
De kolossale zwarte panelen hebben echter inmiddels ook plaats gemaakt voor een bijzonder alternatief, namelijk zonnedakpannen. Deze dakpannen lijken precies op dakpannen en doen daarom niets af aan het uiterlijk van je woning. Wanneer een dak bijvoorbeeld verschillende hoeken heeft, dan kan het plaatsen van zonnedakpannen in plaats van grote zonnepanelen uitkomst bieden. Ook kan het zo zijn dat het plaatsen van zonnepanelen niet is toegestaan en dakpannen wel.
Zonendakpannen zijn kleine panelen in de vorm van een dakpan waar kleine zonnecellen in zijn verwerkt. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zoals de sneldek dakpan of een brede dakpan, maar ook traditionele keramische zonnepannen met zonnecellen er in verwerkt, en zonnepannen uit lei. De zonnedakpannen zijn gemakkelijk te plaatsen en doordat de dakpannen onopvallend worden geplaatst zoals je originele dakpannen zal je de daklijn van je dak behouden.
Het is wel goed om te weten dat zonnedakpannen minder vermogen kunnen leveren dan zonnepanelen. Dit komt door de gebogen vorm van de dakpannen, hierdoor kan niet op elk stukje van de dakpan stroom worden opgewekt. Het duurt daardoor ook wat langer om de financiering van zonnedakpannen terug te verdienen.
Wat kosten zonnedakpannen?
De aankoop van zonne-energie opwekking voor je woning kun je het zien als een investering in je woning en een uiteindelijke terugverdiening. Daarbij investeer je in het tegengaan van verdere uitstoot door schadelijke manieren van energieopwekking. De kosten voor het overstappen op zonne-energie kunnen verschillen. Bij zonnepanelen kun je voor een gemiddeld dak al uitgaan van een paar duizend euro. Bij zonnedakpannen ligt deze prijs hoger. Het is daarom goed om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Daarna zal je in contact komen met een installateur. Deze kan dan berekenen hoe groot de dakoppervlakte is en hoeveel zonnedakpannen daarop zouden kunnen. Je weet dan precies de zonnedakpannen prijs en wat je rendement zou kunnen zijn.